Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 57-НС
Пловдив Град, 17.09.2022

ОТНОСНО: Сигнал от Йовко Ламбрев и сигнал от Георги Пашев относно агитационни материали, поставени в нарушение на Изборния кодекс

В Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив, е постъпил сигнал, регистриран с вх. № 1/14.09.2022 г., в регистъра за жалби и сигнали от Йовко Ламбрев, в който се твърди, че на кръстовището на ул. „Братя Свещарови“ и ул. “Славейна”, на територията на район “Източен”, гр. Пловдив, в нарушение на Изборния кодекс са поставени агитационни материали, съдържащи език на омраза. Към сигнала е приложен снимков материал – 1/един/ брой, заснет с мобилно устройство.

В тази връзка, незабавно е извършена проверка на място от член на Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив – Станислава Колева-Трендафилова, като същата е установила, че на горепосочения адрес действително е налице разположен агитационен материал или по-точно същият се намира на ул. “Славейна“, пред административен адрес № 1, върху ел. табло на електроразпределително дружество. За извършената проверка е съставен констативен протокол по надлежния ред, към който протокол е приложен допълнително и снимков материал, обективиращ изложените в сигнала твърдения. 

В Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив, е постъпил сигнал, регистриран с вх. № 3/16.09.2022 г., в регистъра за жалби и сигнали от Георги Пашев, в който се твърди, че на трафопоста на ул. «Граф Игнатиев» в район «Централен», гр. Пловдив, в нарушение на Изборния кодекс са поставени агитационни материали, съдържащи език на омраза. Към сигнала е приложен снимков материал – 1/един/ брой.

При извършена незабавна проверка на място от член на Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив – Изабела Петкова, като същата е установила, че на горепосочения адрес действително е налице разположен агитационен материал или по-точно същият се намира на ул. “Граф Игнатиев“, точно срещу № 65, върху ел. табло на електроразпределително дружество. За извършената проверка е съставен констативен протокол по надлежния ред, към който протокол е приложен допълнително и снимков материал, обективиращ изложените в сигнала твърдения.

От двете проверки в действителност е установено, че на описаните в двата сигнала места, има разположени идентични предизборни материали, представляващи цветен плакат, включващ агитационни призиви, изходящи от политическа партия ”НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА”.  От съдържанието на плаката, още е видно, че същият съдържа информация за номера на политическата партия – № “23” в бюлетината за предстоящите избори за народни представители на 02.10.2022 г., което обстоятелство представлява безпротиворечив призив за подкрепа по смисъла на § 1, т. 17 от ДР на ИК. В тази връзка, с цел установяване автентичността на изготвения предизборен материал, на 14.09.2022 г., председателят на Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив, е провел телефонен разговор с Венцислав Атанасов Ангелов – председател на ПП ”НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА”, който изрично е потвърдил авторството на поставения агитационен материал, за което обстоятелство е съставен Протокол.

След изясняване на обективните факти, изложени в двата сигнала и обследване на тяхната достоверност, Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив, установи, че от приложения снимков материал към сигналите, потвърден от тези, изготвени във връзка с извършените на място проверки, е видно, че върху агитационния материал, представляващ плакат, е изписан текст, с червен цвят и главни букви: “(…) ИДВАТ БЕСИЛКИТЕ ЗА ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ (…)”. Така използваните словесни изрази в агитационния материал, макар и да не могат да бъдат квалифицирани като съдържащи език на омраза, безспорно представляват нарушение на чл. 183, ал. 4 ИК, изразяващо се в накърняване на добрите нрави. Цитираният по-горе текст, съдържа призив за насилие, несъвместим с утвърдените практики при провеждане на демократична предизборна кампания, съобразена едновременно с разпоредбите на изборното законодателство и основните принципи, установени в Конституцията на Република България. Действително, както основният закон, така и Изборният кодекс, предвиждат свобода на изразяване, но същата не е безусловна и има своите нормативно регламентирани граници. В този смисъл е недопустимо принципът за автономност на изявленията да се използва за разпалване на вражда и призив към насилие, по аргумент от чл. 39, ал. 2 КРБ.

С оглед гореизложеното, на основание чл. 72, ал. 1, т. 20, чл. 183, ал. 4, чл. 186, ал. 1, чл. 480, ал. 2, чл. 496, ал. 2, т. 2 ИК, Районна избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив,

Р Е Ш И:

УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 183, ал. 4  ИК, изразяващо се в накърняване на добрите нрави в използвани агитационни материали на ПП ”НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА”.

УКАЗВА на кмета на община Пловдив да премахне агитационните материали, поставени в нарушение на Изборния кодекс, при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи.

УПЪЛНОМОЩАВА председателя на Районна избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив - Калоян Сухоруков, да състави акт за установяване на административно нарушение на нарушителя ПП ”НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА”, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г., с Решение № 1286-НС/16.08.2022 г. на ЦИК.

След съставяне и връчване на акта, същият да се изпрати на Областния управител на област Пловдив, за издаване на наказателното постановление.

На основание чл. 21, ал. 5 АПК, настоящото решение не подлежи на обжалване.

Председател: Калоян Николаев Сухоруков

Секретар: Минка Алдамирова Сърнешка

* Публикувано на 17.09.2022 в 19:29 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 126-НС / 02.10.2022

    относно: Промяна на адреса на РИК 16 – Пловдив.

  • № 125-НС / 02.10.2022

    относно: Сигнал от Ашим Хюсеин Хаджиасан относно агитация в изборния ден.

  • № 124-НС / 02.10.2022

    относно: Сигнал от Георги Василев относно нарушения на Изборния кодекс.

всички решения