Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 52-НС
Пловдив Град, 09.03.2023

ОТНОСНО: Транспортиране, охрана, организация и вътрешен ред на СИК и ПСИК до и в Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район при предаване и съхранение на изборните книжа и материали от изборите за народни представители на 02 април 2023 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, т. 18 и т. 29 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район – Пловдив,

Р Е Ш И:

Транспортът и охраната на представителите на СИК и ПСИК, които ще предават протоколите и останалите книжа и материали от изборните помещения до Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район (РИК 16) в палата № 2 на Международен панаир Пловдив, се осигуряват от общинската администрация и от органите на МВР. Няколко съседни СИК могат да бъдат обслужени от едно транспортно средство.

Забранява се на членовете на СИК/ПСИК да пренасят протоколите, бюлетините, изборните книжа и други материали по домовете си или на други места освен в Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район и в общината.

Книжата и материалите се транспортират от секцията (изборното помещение) до Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район със специално организиран транспорт. На всяко транспортно средство на предната видима част на стъклото се поставя табела с надпис „РИК 16”.

Водачът на транспортното средство следва да притежава писмо, подписано от кмета на общината или от друго оправомощено от него длъжностно лице, отговорно за организационно-техническата подготовка на изборите. В писмото се отбелязват трите имена и ЕГН на водача, регистрационният номер на транспортното средство и целта на пътуването.

Транспортното средство, ескортирано от автомобил със специален режим на движение превозва членовете на СИК/ПСИК, приносители на протоколите и останалите книжа и материали в Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район за предаване на протоколите и списъците на РИК до палата № 2, разположена на територията на Международен панаир Пловдив, след което останалите книжа и материали се предават на съответната общинска администрация.

Не се позволява транспортирането със собствен транспорт на представителите на СИК и ПСИК, които ще предават протоколите и останалите книжа и материали от изборните помещения до Районна избирателна комисия Шестнадесети изборен район в Международен панаир Пловдив, както и транспортирането им без осигурена охрана от органите на МВР.

Достъпът до палата № 2 се осъществява чрез пропускателен режим, като входът за транспортните средства е от транспортен вход откъм бул. „България”, вход Д /от към пожарната/.

След влизането на транспортното средство, със съдействието на органите на МВР, същото се насочва със светлинна или друга подходяща сигнализация, маркировка или указателни знаци към палата № 2, където спира на място, определено за престой и паркиране.

Членовете на СИК/ПСИК слизат от транспортното средство и се насочват към определения вход на палата № 2. Следващото ППС, което пристигне, изчаква  всички членове на СИК/ПСИК от предходното транспортно средство да получат поредни номера, след което отваря врати, за да слязат членовете на СИК/ПСИК, които превозва. Същото се отнася за всяко следващо транспортно средство. Контролът на достъп до входа на палатата се възлага на органите на МВР и служителите на областна администрация - Пловдив

Определените служители от областна администрация - Пловдив следва да снабдяват с последователни номера пристигащите СИК/ПСИК непосредствено след входа на палатата, определен за влизане на членовете на СИК/ПСИК, като при всеки даден от тях номер отразяват в таблична форма поредния номер, район и номер на секция.

Номерата да бъдат раздавани съобразно поредността на пристигане на членовете на СИК/ПИСК, приносители на изборните книжа и материали.

Приносителите на изборни книжа и материали членове на СИК/ПСИК се допускат до Изчислителния пункт (ИП), съобразно възможностите за обработването на секционните протоколи. Поредните номера се обявяват на табло, поставено на първия етаж на палатата и видимо от всички членове на СИК/ПСИК.

При въвеждане на данните от протоколите на СИК/ПСИК в ИП на РИК 16 може да присъстват отговорникът на ИП, операторите на компютри, персоналът за сервизно обслужване на техниката, представителите на преброителя, членовете на РИК, членовете на ЦИК, приносителите на протоколи от СИК/ПСИК, само по един наблюдател от една и съща неправителствена организация, само по един застъпник – на кандидатска листа на партия, коалиция и инициативен комитет, при спазване на изискванията на чл.272 от ИК или само по един представител на политическа партия, коалиция и инициативен комитет, регистрирали кандидати на предварително определените от РИК 16 и отговорника на ИП места.

След приемане на протоколите от районната избирателна комисия членовете на СИК/ПСИК предават в общинската администрация на комисията, назначена по реда на чл. 287, ал. 7 от ИК със заповед на Кмета на общината останалите книжа и материали.

Запечатаните торби с бюлетините и другите книжа и материали на СИК/ПСИК не се разпечатват по никакъв повод без нарочно решение на РИК 16 по чл. 287, ал. 3 от ИК за повторно преброяване на бюлетините, а след приемането им – от общинската администрация или въз основа на решение на Централната избирателна комисия и разпореждане на съда..

Настоящото решение може да бъде обжалвано пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му по реда на чл. 73 от ИК.

Председател: Калоян Николаев Сухоруков

Секретар: Минка Алдамирова Сърнешка

* Публикувано на 09.03.2023 в 18:06 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031 

Решения

 • № 60-НС / 18.03.2023

  относно: Утвърждаване на замени на представители в СИК от квотата на политическа партия ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ за участие в изборите за народни представители на 02 април 2023 г.

 • № 59-НС / 18.03.2023

  относно: Утвърждаване на замени на представители в СИК от квотата на политическа партия БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД за участие в изборите за народни представители на 02 април 2023 г.

 • № 58-НС / 18.03.2023

  относно: Сигнал от Димитър Стойчев Кралев, кандидат за народен представител, предложен за регистрация в кандидатската листа за народни представители на КП „КОАЛИЦИЯ НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ“ относно злоупотреба с лични данни.

всички решения