Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 50-НС
Пловдив Град, 09.03.2023

ОТНОСНО: Утвърждаване на образци на указателни табели и табла за СИК, и тираж на методически указания при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и т. 14 от Изборния кодекс и Решение № 1589-НС от 03.02.2023 г. на ЦИК, Районна избирателна комисия в Шестнадесети изборен район Пловдив,

Р Е Ш И:

При произвеждане на изборите за народни представители на 02.04.2023 г. се съставят информационни табла. Таблата се оформят от бял картон с грамаж 200/220 г/м².

Видове и размери на указателни табели и информационни табла

Информационни табла и табели на СИК

3.1. Всяка СИК съставя информационни табла в изборите за народни представители и ги оформя по начин, показващ предназначението им. Таблата се поставят пред изборното помещение и в кабината/ите за гласуване.

3.2. Пред изборното помещение: информационни табла на СИК с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина:

На едното табло има информация за:

– секционната избирателна комисия обявява всички решения;

– образец от бюлетината за гласуване;

– табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

– телефоните за връзка и подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор;

– телефони за връзка с РИК.

На второто табло има информация:

– с един и същи размер, вид, формат шрифт се изписват имената на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции и са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

3.3. В кабината/ите за гласуване:

 

В кабината за гласуване се поставят:

- табло, на което с големи букви е указано, че избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставени с химикалка, пишеща със син цвят;

– табло, на което с един и същи размер, вид, формат шрифт се изписват имената на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции и са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

3.4. В случай че размерите на таблото са недостатъчни за обявяване на необходимата информация при произвеждане на изборите за народни представители, СИК оформя допълнително табло или табло с по-големи размери, което да побере информацията.

Указателни табели

4.1. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се изписват номерата на секциите в сградата, а когато сградата е с повече от един етаж и на етажите има секции, се посочват номерата на секциите и етажът, на който се намират.

4.2. На всеки етаж в сградата се поставят указателни табели с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4) с номерата и местонахождението на секциите на съответния етаж.

4.3. Пред всяка секция се поставя указателна табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се изписва номерът на секцията и отдолу – административните адреси от населеното място, които обхваща секцията.

4.4. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се поставя табела и други обозначителни знаци, които да насочат избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към секцията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Табелата на входа е от бял картон с размери в широчина 50 см и във височина 30 см.

4.5. Непосредствено пред определената с решение на РИК секция за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването се поставя табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.

На основание на броя СИК разкрити на територията на Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив и вида на секциите за гласуване се утвърждават следните тиражи на методически указания:

- Методически указания за СИК - 550 броя.

Настоящото решение може да бъде обжалвано пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му по реда на чл. 73 от ИК.

Председател: Калоян Николаев Сухоруков

Секретар: Минка Алдамирова Сърнешка

* Публикувано на 09.03.2023 в 18:13 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031 

Решения

 • № 60-НС / 18.03.2023

  относно: Утвърждаване на замени на представители в СИК от квотата на политическа партия ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ за участие в изборите за народни представители на 02 април 2023 г.

 • № 59-НС / 18.03.2023

  относно: Утвърждаване на замени на представители в СИК от квотата на политическа партия БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД за участие в изборите за народни представители на 02 април 2023 г.

 • № 58-НС / 18.03.2023

  относно: Сигнал от Димитър Стойчев Кралев, кандидат за народен представител, предложен за регистрация в кандидатската листа за народни представители на КП „КОАЛИЦИЯ НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ“ относно злоупотреба с лични данни.

всички решения