Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 58-НС
Пловдив Град, 10.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал от Нина Ангелова Чавдарова, упълномощен представител на Корнелия Нинова в качеството и на председател и представляващ КП „БСП за България” за участие в изборите за народни представители на 26.03.2017г., с твърдение на нарушение по чл. 182, ал.1 от ИК.

В Районната избирателна комисия 16 - Пловдив е постъпил сигнал от Нина Ангелова Чавдарова, в качеството й на упълномощен представител на председателя и представляващия КП „БСП за България”.

Сигналът е приет по електронната поща на РИК 16 – Пловдив на 09.03.2017 год. ([email protected]) и е заведен с вх. № 48 от 09.03.2017 г., като е бил представен включително и на хартиен носител от надлежно упълномощен представител.

В сигнала се твърди, че на 08.03.2017г в Пенсионерски клуб, находящ се в р-н Северен на ул. „Гонда вода” № 1 е била осъществена от страна на г-н Ральо Ралев- кмет на Р-н Северен предизборна агитация. Твърди се също, че на проведената среща по повод празнуването на Международния ден на жената, кметът е направил директен призив да се гласува в бюлетината с № 11.

Във връзка с изложените твърдения, работна група по жалби и сигнали в РИК 16 – Пловдив в състав: Милена Станджикова, Юлия Станковска, Десислава Чергарова, Атанас Петров и Екатерина Асенова с оглед пълна, обективна и всестранна проверка посетиха Пенсионерския клуб, находящ се в р-н Северен на ул. „Гонда вода” № 1. На място се констатира присъствието на Анка Запрянова Христева- технически сътрудник на клуба с трудово правоотношение към Община Пловдив; Мария Николова Найденова- председател на клуба и Цветана Илиева Сотирова- член на клуба. По думите на изброените лица, кметът Ральо Ралев действително е посетил в посочения ден клуба по повод тържеството, но такава предизборна агитация не е била извършвана.

В същия клуб се проведе разговор и с Георги Йорданов и Христо Христов – членове. По думите на последния при посещението си в Клуба на пенсионера на 08.03.2017г г-н Ральо Ралев действително е агитирал в полза на политическата сила, от която е избран за кмет, като според думите на Христов, Ралев е призовавал да се гласува за № 17. Призив за гласуване Ралев е бил отправил и към съпругата на Христов.

От изявлението на Анка Запрянова Христева- технически сътрудник на клуба беше констатирано, че на територията на Р-н Северен има още два клуба на пенсионера- на ул. „Васил Левски” и на бул.”Марица”№ 51А.

В тази връзка работната група прецени, че следва проверката да обхване и поне още един клуб.

На място се посети пенсионерски клуб „Герджика” с адрес Район Северен, бул. „Марица” № 51А.

На адреса групата беше посрещната от техническия сътрудник Вяра Хачик Мисчиян – също в трудово правоотношение с община Пловдив. На територията на клуба беше констатирано наличието на предизборни материали с призиви в полза на ПП „ГЕРБ”: двустранна листовка, календарче и брошура – трите с посочен № 11 за кандидатска листа и преференциален номер 13, както и вестник, състоящ се от четири страници с призив за гласуване за кандидатска листа за № 11, вкл. с информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

По един брой от четирите вида материали бяха иззети от работната група към комисията.

От обясненията на техническия сътрудник беше установено, че същите материали са били предоставени от г-н Ральо Ралев при посещението му на 08.03.2017г на обедното тържество на членовете на клуба, като са били раздавани на членовете.

В клуба по време на проверката се установи присъствието на членове, по думите на които Ральо Ралев не е раздавал такива предизборни материали.

Предвид горната фактическа обстановка и след преценка на събраните материали, се налагат следните изводи:

Съгласно Правилник за организацията и дейността на клубовете за пенсионери и инвалиди в Община Пловдив, приет с решение № 327, взето с Протокол №14/ 02.08.2012, помещенията, в които се разкриват клубовете на пенсионерите се осигуряват с решение на Общински съвет Пловдив /чл.6, ал. 1/. Също така според чл.7, ал. 1 Дирекция „Социална политика” към Община Пловдив подпомага финансово и организационно клубовете и осъществява контрол върху тяхната дейност. Според чл.17, ал.1 социалната услуга „Клуб на пенсионера и инвалида” на територията на Община Пловдив се извършва от Община Пловдив.

В тази връзка, налага се изводът, че клубовете на пенсионерите представляват социална услуга, предоставена от Община Пловдив в помещение собственост на същата, т.е. безспорно представляват общински учреждения по смисъла на чл.182, ал.1 от ИК.

От друга страна видно от иззетите материали- двустранна листовка, календарче и брошура – трите с посочен № 11 за кандидатска листа и преференциален номер 13, както и вестник, състоящ се от четири страници с призив за гласуване за кандидатска листа за № 11, т.е. безспорно представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183 от ИК.

Ето защо с оглед на гореизложеното следва да бъде направен обоснованият извод, че

  • на 08.03.2017 г. на територията на Район Северен, в пенсионерски клуб „Герджика”, находящ се на адрес гр. Пловдив, бул. „Марица” № 51а, като е предоставил за разпространение предизборни материали - двустранна листовка, календарче и брошура – трите с посочен № 11 за кандидатска листа и преференциален номер 13, както и вестник, състоящ се от четири страници с призив за гласуване за кандидатска листа за № 11, кметът на р-н Северен г-н Ральо Ралев е допуснал предизборна агитация в общинско учреждение – нарушение по чл. 182, ал. 1 от ИК,

както и за това, че

  • на 08.03.2017 г. на територията на Район Северен, в пенсионерски клуб, находящ се на адрес гр. Пловдив, ул. „Гонда вода” № 1, като устно е изразил към Христо Христев и съпругата му - членове на клуба, призив за гласуване с определен номер е допуснал предизборна агитация в общинско учреждение – нарушение по чл. 182, ал. 1 от ИК.

След направеното предложение от докладчика постъпиха и други мнения от членове на РИК.

 Милена Станджикова изрази следното становище:

Предлагам да отхвърлим сигнала като неоснователен на основание следните аргументи: По случая не са ангажирани доказателства от жалбоподателя за твърдяното нарушение, а при извършената проверка не се доказа по несъмнен начин нарушаване на правилата за предизборна агитация. В подкрепа на тази теза следва да се отбележи, че от показанията на свидетелите не се установи какво точно е казал г-н Ралев на провежданите на 08.03.2017 год. мероприятия, за да може да се направи извод, че използваните от него думи, фрази или изрази са послужили за предизборна агитация, в смисъла, вложен в § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, а именно, че са представлявали призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. При липса на яснота относно съдържанието на казаното, може да се направи само предположение и то основано на противоречиви показания на свидетели. По отношение на клуба, в който са открити предизборни материали не може да се определи от кой е извършено нарушението- от отговорника на клуба или от г-н Ралев. Няма и доказателства за раздаване на агитационни материали вътре в сградата на клуба или пред входа му от страна на г-н Ралев. Липсата на безспорни доказателства в тази насока, води до несъставомерност на деянието по чл. 182, ал. 1 от ИК, а оттам и до единствения логичен извод за неоснователност на разглеждания сигнал.

За направеното от докладчика предложение гласуваха ЗА следните членове: Кристиан Димитров Гьошев, Радина Бойчева Петрова, Десислава Николова Чергарова, Атанас Димитров Петров, Владимир Петров Докторов, Елена Крумова Сиракова, Екатерина Ангелова Асенова, Сюрия Юсуф Дене, Юлия Желязкова Станковска-Иванова.

ПРОТИВ гласуваха: Тодор Димитров Тодоров, Веселина Паскова Славова, Гергана Лъвова Костадинова, Мария Христова Дюлгерска, Милена Йорданова Станджикова, Стайко Веселинов Танев.

От 15 присъстващи членове ЗА проекта на решение гласуваха 9 от членовете и 6 от тях бяха ПРОТИВ.

Предвид гореизложеното, както и на основание чл.70 ал.4 изречение второ от ИК, Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район – Пловдив, постановява решение за отхвърляне на предложения от докладчика проект на решение, а именно:

 Р Е Ш И:

  1. УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 182, ал. 1 от ИК, изразяващо се в това, че на 08.03.2017 г. на територията на Район Северен, в пенсионерски клуб „Герджика”, находящ се на адрес гр. Пловдив, бул. „Марица” № 51а, като е предоставил за разпространение предизборни материали - двустранна листовка, календарче и брошура – трите с посочен № 11 за кандидатска листа и преференциален номер 13, както и вестник, състоящ се от четири страници с призив за гласуване за кандидатска листа за № 11, кметът на р-н Северен г-н Ральо Ралев е допуснал предизборна агитация в общинско учреждение – нарушение по чл. 182, ал. 1 от ИК.
  2. УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 182, ал. 1 от ИК, изразяващо се в това, че на 08.03.2017 г. на територията на Район Северен, в пенсионерски клуб, находящ се на адрес гр. Пловдив, ул. „Гонда вода” № 1, като устно е изразил към Христо Христев и съпругата му - членове на клуба, призив за гласуване с определен номер е допуснал предизборна агитация в общинско учреждение – нарушение по чл. 182, ал. 1 от ИК
  3. ОПРАВОМОЩАВА председателя на РИК 16 - Пловдив да състави акт за установените нарушения на г-н Ральо Иванов Ралев, ЕГН ********** - кмет на р-н Северен, Община Пловдив.
  4. Актът да се изпрати на Областния управител на област с административен център – гр.Пловдив за издаване на наказателно постановление.
  5. РАЗПОРЕЖДА на Кмета на Община Пловдив НЕЗАБАВНО да премахне и изземе от пенсионерски клуб „Герджика”, находящ се на адрес гр. Пловдив, бул. „Марица” № 51а, наличните в същия предизборни материали - двустранни листовки, календарчета и брошури – всичките с посочен № 11 за кандидатска листа и преференциален номер 13, както и вестници, състоящи се от четири страници с призив за гласуване за кандидатска листа за № 11.

Настоящото решение за отхвърляне по смисъла на чл.70 ал.4, изречение второ от ИК подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

Председател: Тодор Димитров Тодоров

Секретар: Десислава Николова Чергарова

* Публикувано на 10.03.2017 в 19:59 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 160–НС / 04.04.2017

    относно: Сигнал с вх. №233/03.04.2017 год., от Нина Ангелова Чавдарова

  • № 159–НС / 03.04.2017

    относно: Сигнал с вх. №233/03.04.2017 год., от Нина Ангелова Чавдарова

  • № 158–НС / 29.03.2017

    относно: Жалба с Вх. № 218/26.03.2017 г. от 14,30 ч. препратена по компетентност от РИК 17 – Пловдив област и Жалба с Вх. № 291/26.03.2017 г. от 18,21 ч. и двете подадени от Светлозар Янков – кандидат за народен представител от КП „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, с твърдение за нарушение по чл. 183, ал.4 от ИК.

всички решения