Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 54-НС
Пловдив Град, 09.03.2017

ОТНОСНО: Устен сигнал на ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на РИК 16 МИР-ПЛОВДИВ г. Кристиан Гьошев за нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 от ИК, извършено от коалиция „Движение Да България”.

На 07.03.2017 г. във връзка с постъпил устен сигнал от Зам.-председателя на РИК 16 МИР ПЛОВДИВ Кристиан Гьошев, съобщен в т.3 „Разни“ от дневния ред на заседанието на комисията от същата дата, в последствие протоколиран и получил вх.№ 45 / 07.03.2017 г. във входящия регистър, както и обсъден на същата дата при събиране на работната група по жалби и сигнали, се констатира следното:
            1. На 07.03.2017 г. около 17:40 часа, при извършена проверка в гр.Пловдив на Площад централен срещу западния вход на Централна поща от страната на „Цар Симеоновата градина“ от Кристиан Гьошев (зам.-председател и член на РИК) и Калоян Сухоруков (член на РИК) е констатирано, че на два еднакви прозрачни еднолицеви транспаранта с размери около 1,20 м. – дължина и около 1 м. – височина, разположени от външните страни (северна и южна) на дървена конструкция с обла форма на Коалиция „Движение Да България“ и съдържащи следните цветни надписи:

            „Коалиция движение ДА България !“, „ДА България!“, „Зелените“, „Деос“ и „Вземи страна в битката за България“ (лилав и зелен цвят), липсва задължителната информация, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, регламентирана в чл.183 ал.2 изр.1 от ИК.

  1. По същото време и на същото място Кристиан Гьошев и Калоян Сухоруков, констатират, че пред посочената по-горе дървена конструкция с обла форма на Коалиция „Движение Да България“ е поставена цветна, лека, преместваема, правоъгълна конструкция (лилав и зелен цвят) с размери около 1,20 м. – височина и 60 см. – ширина, която съдържа следните цветни надписи от трите си видими страни:

„16“, „Коалиция Движение ДА България!“, „Вземи страна в битката за България!“, „ДА България!“, „Зелените“ и „ДЕОС“ (лилав и зелен цвят) и върху която липсва задължителната информация, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, регламентирана в чл.183 ал.2 изр.1 от ИК. Към момента на проверката, цитираните надписи са били поставени видимо в северната и източната част на картонената конструкция и са еднакви от трите си страни, като тези, изписани в западната страна не са били с лице към улицата и не са били видими за минувачите. В южната част на картонената конструкци е прикрепена картонена пирамидална структура с височина около 2 м. и ширина около 20 см., като на върха има прикрипен кръг с надписи „16” и „ДА“ от двете страни, по височината от двете страни е изписано: „Да извадим мафията от държавата“, а от третата страна: „България може да застане високо!”. Тази конструкция, категорично се възприема като част от другата, но дори да се възприеме и като отделна, на нея също не е изписана информацията, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

  1. По същото време и на същото място Кристиан Гьошев и Калоян Сухоруков изземват от лицата, намиращи се в и около дървената конструкция на коалиция „Движение Да България“, два вида агитационни материали, а именно: Плакат и брошура.
    3.1. Плакатът е цветен, едностранен, с цветни надписи (лилав, зелен, бял, черен и бордо цвят) и е с размери 48,5 см. – височина и 33,5 см. – широчина. На същия е изобразен на снимка г-н Христо Иванов – водач на кандидатската листа за народни представители в 16 МИР Пловдив, а надписите върху плаката са следните: „Коалиция движение ДА България“, „ДА България!“, „Зелените“, „Деос“, „16“, „Вземи страна в битката за България!“, „Среща с Христо Иванов и кандидатите на коалиция „Да, България!“ за град и област Пловдив“, „Почтеност, решителност и професионализъм“, „Да поговорим за страната и родния ни край с мисъл за утрешния ден. Честно и открито. Нека споделим нашите мечти и идеи за България. Вярваме в силите на българското общество и знаем, че България може да застане високо!“, „Дом на културата „Борис Христов“-Концертна зала“, „12 март (неделя), 11:00“, „За повече информация www.facebook.com/pg/dabulgaria/events “ и „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

            При проверката, 4 броя от същия плакат са били поставени от северната страна на дървената обла конструкция на коалиция „Движение Да България“ и 2 броя от южната част. Имало е множество от същите плакати, които се разпространявали на гражданите.
            Надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ е с бял цвят и с дължина 8,5 см. и височина 0,7 см. С оглед посочените по-горе размери на плаката, е видно, че в нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 пр.2 и пр.3 от ИК, надписът заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и не е разположен в обособено поле. Дори да се приеме, че цветът бордо, върху който е разположен този надпис представлява „обособено поле“ по смисъла на закона, то това не отменя факта, че самият надпис заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал. Това е важно да се отбележи, тъй като законодателят изисква едновременно изпълнение на две задължения: надписът да не заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и същият да е разположен в обособено поле, като за полето не са определени размери. Евентуалното изпълнение на едното законово изискване, не отменя задължението за изпълнението на другото.

            3.2. Брошурата е цветна, с цветни надписи (лилав, зелен, бял, черен и бордо цвят), двустранна и е с размери 21 см. – височина и 15 см. – широчина. Надписите върху брошурата са следните: От едната страна: „Движение ДА България“, „Искаме на живеем в справедлива държава.”, „Искаме да живеем достойно.”, „Искаме децата ни да имат дом и бъдеще тук.”, „Да вземем страна в битката за България.”, „Утре може да е късно.”, „Нужен е всеки един от нас.Днес!”, „С гласа си. С ума си. С дарение.”, „Намери ни на www.dabulgaria.bg и https://www.facebook.com/dabulgaria.bg”, „Вземи страна в битката за България!” и „Движение ДА България“ и от другата страна: „Движение ДА България“, „Вземи страна в битката за България!”, „Не искаме бедни и унизени хора.”, „Не искаме хора с наведени глави.”, „Да се изправим!”, „Вярваме във върховенството на правото.”, „Вярваме, че можем да излезем срещу корупцията и разрухата.”, „Не ни е страх.”, „Вярваме, че животът ни тук може да бъде справедлив и достоен.”, „Затова казваме: България може да застане високо!” и „Движение ДА България!”.

            Върху брошурата липсва задължителната информация, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, регламентирана в чл.183 ал.2 изр.1 от ИК.

            На описаното място имало множество такива брошури, които се разпространявали на гражданите.

Горното е видно от приложените по преписката снимки и иззети агитационни материали (брошура и плакат).

Безспорно е, че транспарантите, картонената конструкция, плакатите и брошурите, представляват агитационни материали по смисъла на закона (§1 т.17 от ДР на ИК), тъй като съдържат предизборна агитация, а именно различни призиви за подкрепа на коалиция „Движение Да България“, както и номерът под който същата, ще участва в изборите за народни представители на 26.03.2017 г.

С оглед на това, следва да бъде установено нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 от ИК, както и на чл.183 ал.2 изр.1 пр.2 и пр.3 от ИК по отношение на коалиция „Движение Да България“, като се укаже на Председателя на РИК 16 МИР- ПЛОВДИВ да състави на коалицията АУАН на осн.чл.496 ал.2 т.2 във вр.чл.480 ал.2 от ИК, който след връчването на нарушителя, да бъде изпратен на Областния управител на област Пловдив за съставяне на НП на осн.чл.496 ал.3 от ИК.

Предвид горното, както и на осн.чл.72 ал.1, т.1,т.20, т.29 и чл.496 ал.1 изр.2 от ИК,

РИК 16 МИР – ПЛОВДИВ,

РЕШИ:

  1. УСТАНОВЯВА нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 от ИК във връзка със следните поставени и разпространявани агитационни материали, а именно: 2 броя еднолицеви транспаранти, 1 брой правоъгълна картонена конструкция и множество брошури, върху които липсва информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, извършено от Коалиция „Движение Да България“.
  2. УСТАНОВЯВА нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 пр.2 и пр.3 от ИК във връзка с разпространението и поставянето на агитационниите материали, а именно плакати, в които надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и не е разположен в обособено поле, извършено от Коалиция „Движение Да България“.
  3. УКАЗВА на Председателят на РИК 16 МИР ПЛОВДИВ да състави на Коалиция „Движение Да България“ акт за установяване на административно нарушение за нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 и чл.183 ал.2 изр.1 пр.2 и пр.3 от Изборния кодекс, който след връчването на нарушителя да се изпрати на Областния управител на Област Пловдив за съставяне на наказателно постановление на Коалиция „Движение Да България“.
  4. РАЗПОРЕЖДА на Кмета на Община Пловдив НЕЗАБАВНО да премахне и изземе от предизборната конструкция на Коалиция „Движение Да България“ в гр.Пловдив, позиционирана срещу западния вход на Централна поща на Площад централен от страната на „Симеоновата градина“ следните агитационни материали: 2 броя еднолицеви транспаранти, разположени на северната и южната част на конструкцията, 1 брой правоъгълна картонена конструкция, намираща се пред предизборния пункт или вътре в него, множество брошури, върху които липсва информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, както и плакати, в които надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и не е разположен в обособено поле, поставени на конструкцията и намиращи се в нея за разпространение на граждани.

 Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Тодор Димитров Тодоров

Секретар: Десислава Николова Чергарова

* Публикувано на 09.03.2017 в 19:41 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 160–НС / 04.04.2017

    относно: Сигнал с вх. №233/03.04.2017 год., от Нина Ангелова Чавдарова

  • № 159–НС / 03.04.2017

    относно: Сигнал с вх. №233/03.04.2017 год., от Нина Ангелова Чавдарова

  • № 158–НС / 29.03.2017

    относно: Жалба с Вх. № 218/26.03.2017 г. от 14,30 ч. препратена по компетентност от РИК 17 – Пловдив област и Жалба с Вх. № 291/26.03.2017 г. от 18,21 ч. и двете подадени от Светлозар Янков – кандидат за народен представител от КП „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, с твърдение за нарушение по чл. 183, ал.4 от ИК.

всички решения