Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 33-ЕП
Пловдив Град, 04.05.2019

ОТНОСНО: Устен сигнал на Кристиан Гьошев – член на РИК 16 - ПЛОВДИВ г. за нарушение на чл.183 ал.2 изр.1 от ИК, извършено от коалиция от партии „Коалиция за България”

На 03.05.2019 г., по време на заседанието на комисията e постъпил устен сигнал от Кристиан Гьошев – член на РИК 16 - ПЛОВДИВ за извършено нарушение по смисъла на чл. 183, ал. 2, изр. 1 от Изборния кодекс. Незабавно бе сформирана комисия от трима членове на работната група по жалби и сигнали, която посети предизборния павилион на коалиция от партии „Коалиция за България, находящ се на ул. „Княз Александър I-ви, срещу N 41 и констатира следното:

На място е изградена правоъгълна лека, преместваема конструкция, състояща се от готови модулни елементи – алуминиеви профили и MDF пана. Входът на павилиона е разположен откъм улицата, като по-голямата част от лицевата му фасада представлява стъклена витрина. На отделни елементи от така описаната конструкция са поставени изработени от рекламно фолио надписи Коалиция за България“,“номер 10“. На стъклените витрини от вътрешната част са залепени два броя плакати на кандидатската листа за членове на Европейския парламент на коалицията, както и плакати на отделни кандидати. На страниците също са поставени надписи „Коалиция за България“.

За да бъде извършена преценка дали е налице нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 2, изр. 1 от ИК е необходимо да се даде отговор на въпросите дали конструкцията, представляваща предизборен павилион на коалиция от партии „Коалиция за България“ в своята цялост като архитектурно и дизайнерско решение може да се разглежда като агитационен материал, както и дали всеки отделен конструктивен елемент от павилиона, съдържащ някакъв надпис, следва да се разглежда като агитационен материал.

Правилата за провеждане на предизборната кампания са уредени в Глава дванадесета на Изборния кодекс, а предизборната агитация в Раздел II-ри от същата. Разпоредбата на чл. 181, ал. 1 от ИК определя реда за провеждане на агитация, като се предвижда тя да се осъществява в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. До колкото в изборния закон липсва легална дефиниция за агитационен материал, то неговите основни белези могат да се извлекат от нормата на чл. 183, ал. 1, изр. 1 от същия, която гласи, че партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. От така разписаната разпоредба може да се направи извод, че макар и да не се описват изчерпателно различните видове агитационни материали, техен общ белег следва да бъде възможността за разпространение на физическия носител на агитационния материал – дали под формата на печатно произведение, чрез слово, или чрез телевизионни и интернет платформи.

С оглед на изложеното в предходния абзац, не може да бъде направен извод, че предизборния павилион в своята цялост като архитектурно и дизайнерско решение, както и негови отделни конструктивни елементи могат да имат качеството на агитационни материали по смисъла на Изборния кодекс. Предизборният павилион има характер на преместваем обект за други обслужващи дейности по смисъла на чл. 56, ал. 1, т. 2 от ЗУТ и като такъв представлява индивидуален проект, съдържащ конкретно архитектурно-художествено и инженерно-техническо решение. Нормативно установеният ред за поставяне на преместваеми обекти от този тип е различен от реда за поставяне на агитационни материали.

При извършената проверка, комисията установи, че поставените плакати на кандидатската листа, както и на отделни нейни представители, имащи безспорно характер на агитационни материали по смисъла на изборния закон съдържат всички предвидени в разпоредбата на чл. 183 от същия реквизити.

  Предвид горното, както и на осн.чл.72 ал.1, т.1,т.20 и т.29 от ИК,

РИК 16 МИР – ПЛОВДИВ,

РЕШИ:

НЕ УСТАНОВЯВА НАРУШЕНИЕ на чл. 183, ал. 2, изр. 1 от ИЗ, извършено от коалиция от партии „Коалиция за България“

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ устен сигнал на Кристиан Гьошев – член на РИК 16 – Пловдив като неоснователен.

Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия, в тридневен срок от обявяването му - по реда на чл. 73 от ИК.

Председател: Илиан Руменов Иванов

Секретар: Радина Бойчева Петрова

* Публикувано на 04.05.2019 в 13:25 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 122-ЕП / 29.05.2019

    относно: : промяна на адреса и начина на обявяване на решенията от РИК 16 – Пловдив град

  • № 121-ЕП / 26.05.2019

    относно: Вземане на решение за замени на неявили се в изборния ден членове на СИК от ръководния им състав, за които не са постъпили предложения за нови членове от квотата на съответната партия/коалиция за участие в изборите за представители в Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

  • № 120-ЕП / 26.05.2019

    относно: Жалба от Нина Ангелова Чавдарова, пълномощник на Корнелия Петрова Нинова в качеството й на председател и представляващ КП „БСП за България” за участие в изборите за представители в Европейския парламент от Република България на дата 26 май 2019 г.

всички решения