Районна избирателна комисия Пловдив Град


РЕШЕНИЕ
№ 1 – ПВР/НР
Пловдив Град, 19.09.2016

ОТНОСНО: Взимане на решение относно начина на работа, редът за свикване на заседания, начина на приемане на решения и обявяването им от РИК 16 – Пловдив за изборите за президент и вицепрезидент, както и за национален референдум на 06.11.2016 година

На основание чл.70 , чл.71 и чл.72 от Изборния кодекс във връзка § 2 от ПЗР на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Районната избирателна комисия 16 – гр.Пловдив (РИК 16)                                                              

Р Е Ш И:

I. Ред за свикване на заседанията и начин на приемане на решенията на РИК:

1. Заседанията на районната избирателна комисия (РИК 16) се свикват от нейния Председател или по искане на най-малко една трета от членовете й. При отсъствие на председателя заседанията на РИК се свикват от определен от него заместник-председател.

2. Членовете на РИК се уведомяват за датата и часа на насрочените заседания по телефон и чрез съобщение, което се публикува на интернет страницата на комисията и се поставя на общодостъпно място, определено по раздел ІІ.

3. Проектът за дневен ред се публикува на интернет страницата на комисията преди заседанието.

4. Заседанията на РИК са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник – председател.

5. Гласуването е явно и поименно. Гласува се „за" или „против". Не се допуска гласуване „въздържал се".

6. Членовете на РИК, когато не са съгласни с посоченото в протокола, могат да го подписват с „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то. Членовете на РИК, когато не са съгласни с прието решение, могат да изразят „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то.

7. За заседанията на РИК се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.

8. Районната избирателна комисия приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове. Когато РИК при приемане на решенията си не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл.70, ал. 4, изречение второ от ИК. В този случай в мотивите на решенията се изписват кратко описание на предложението за решение и изложените съображения в обратна насока, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл.70, ал.4, изр. второ от ИК.  Решението на РИК подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл.73 от ИК.

9. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК се подписват от председателя и секретаря.

10. Когато председателят, съответно секретарят отсъства, решенията, протоколите и удостоверенията се подписват от секретаря, съответно от председателя и от заместник-председател. Когато отсъстват и председателят, и секретарят, решенията се подписват от заместник-председател и определен с решение на комисията член, предложени от различни партии и коалиции.

11. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК се подпечатват с печата на комисията.

12. На заседанията на комисията може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, които са регистрирали кандидати, наблюдатели, както и представители на инициативни комитети, партии и коалиции, регистрирани за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум и представители на средствата за масово осведомяване. Изказаните становища, мнения и възражения се записват в протокола.

II. Обявяване на решения

13. Районната избирателна комисия – Пловдив обявява решенията си незабавно след приемането им, чрез поставяне на общодостъпно място в сградата на Община Пловдив, находяща се на адрес: пл. „Централен” № 1.

14. Мястото за обявяване на решенията на РИК – Пловдив е информационното табло, поставено във фоайето(партерен етаж) на сградата на площад „Централен“ №1 в град Пловдив.

15. На обявените екземпляри от решенията се отбелязват датата и часът на поставянето им на таблото, като същите се подписват от двама членове на комисията, предложени от различни партии и коалиции. Обявените екземпляри от решенията се свалят не по-рано от три дни от поставянето им на таблото, като се отбелязват датата и часът на свалянето. Свалянето се удостоверява с подписите на двама членове на комисията, предложени от различни партии и коалиции. Свалените екземпляри се съхраняват в архива на комисията.

16. Заседанията на районната избирателна комисия се излъчват в реално време в интернет чрез страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.

17. Районната избирателна комисия публикува на интернет страницата си видеозапис (архив) от заседанията на комисията незабавно след приключване на съответното заседание.

18. Районната избирателна комисия поддържа интернет страница, на която публикува незабавно решенията си и пълните протоколи от заседанията си, адресът на страницата е следния: https://rik16.cik.bg/pvrnr2016/.

19. Решенията на Районната избирателна комисия могат да се обжалват в срок до три дни от обявяването им пред Централната избирателна комисия.

20. Срокът за обжалване на решенията на РИК започва да тече от второто по ред обявяване/публикуване.

Настоящото решение подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Председател: Тодор Димитров Тодоров

Секретар: Радина Бойчева Петрова

* Публикувано на 19.09.2016 в 19:49 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 126- ПВР / 23.11.2016

    относно: Констатиране на нарушение на разпоредбата на чл.183, ал.2, изр.1 от Изборния кодекс, във връзка с агитационните материали разпространявани в нарушение на кодекса в полза на КП „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ-НФСБ, АТАКА и ВМРО“, съдържащи по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление

  • № 125- ПВР / 14.11.2016

    относно: Подадена жалба с вх.№228/12.11.2016 год., в 16: 30 часа в РИК 16-Пловдив от Мирослав Тенев- в качеството му на представител на ПП ГЕРБ, съгласно Пълномощно №017/03.11.2016 год.

  • № 124- ПВР / 13.11.2016

    относно: Вземане на решение за замени на представители в СИК, които не са се явили в изборния ден и не са били заменени от съответните политически партии и коалиции

всички решения